Blodtype AB negativ: At du er nødt til at vide

Du har blodtype AB negativ og spørg dig selv, hvad det betyder nu for graviditet? Eller vil du generelt ved mere om det? Vi giver dig svarene.

Den wienerlæge Karl Landsteiner udviklet i 1901 AB0 systemet med blod grupperne A, B, 0 og AB og et par årtier senere Rhesus faktor. Under anvendelse af de forskellige proteiner i blodet forskellige blodtyper skelnes fra hinanden.

Hvor ofte den blodtype AB negativ sker?

For AB negativ er sjældneste blodtype. Kun 1 procent af befolkningen har denne blodtype. Blodgruppe AB er kendetegnet ved, at den ikke har antistoffer mod blodtype A eller B. Det betyder, at patienterne kan få blodet til alle andre blodtyper med blodtype AB.

Som den blodtype AB negativ kommer i væren?

Den blodtype er givet af forældrene til børnene. Et barn får hver enkelt funktion fra moderen og et fra faderen. Blodtype A og B gør mod hinanden lige, men dominerende træk til antigenet 0. Funktionen O er således arvede altid recessiv. Alle, der har blodtype AB, er begge bærere af antigenet A, såvel som antigen B.

Hvad du skal overveje under graviditet?

Hvis du opereret under graviditeten vil dit blod kan blande med blodet af dit barn. Hvis du som rhesus negativ gravid kvinde, en rhesus - udledninger positiv barn, kan derefter blande blodet volde dig antistoffer mod blod Rhesus - træner positive babyer. Ved første graviditet er stadig ganske farlig, som regel i den anden graviditet, men denne blanding kan være farligt for både mor og barn, derfor en såkaldt rhesus profylakse kan udføres i 28. til 30. uge af graviditeten.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + 1 =