Herpangina: Årsager, symptomer og behandling

Herpangina er en sygdom i mundslimhinden, som primært forekommer hos børn og normalt uafhængigt aftager.

I herpangina (også Zahorsky s sklerose) er en viral infektionssygdom af mundslimhinden og mandler, som hovedsagelig forekommer hos små børn. Det kausative middel for sygdommen er Coxsackie A-virus, som overføres via drikkevand og forurenet mad. Desuden herpangina sendes gennem en dråbe og smøre. Desuden er de virus udskilles i inficerede børn over stolen, således at sygdommen også kan forekomme gennem kontakt med sekreter. En risiko for infektion til helbredelse af sygdommen. Omkring 2 til 6 dage efter infektion med herpangina symptomerne opstår. Typiske symptomer på sygdommen er:

  • træthed
  • synkebesvær
  • Hævelse af slimhinden i mund og svælg (med bobler)
  • feber
  • hovedpine
  • Kvalme og mavesmerter

Efter kort tid boblen brast i munden og smuldre i smertefulde sår. Forløbet af sygdommen er komplikation-fri som en regel. Ofte herpangina strækker sig over et par dage, efter to uger, hun helbreder sig selv igen.

Hvad kan jeg gøre ved herpangina?

I de fleste tilfælde herpangina er overstået hurtigt og medicinsk behandling er ikke nødvendig. Bør gule belægninger vist på mandlerne, kan være i tillæg til en bakteriel infektion, der bliver behandlet med et antibiotikum. Alvorlige symptomer, der opstår sammen med herpangina dog kan afhjælpes med forskellige foranstaltninger. Vigtigst er oprindeligt tilstrækkelig væskeindtag. Mælk, drikkeyoghurt, grød, mild bouillon eller suppe udover vand, er egnede. I frugtsaft og andre sure fødevarer bør undgås under sygdommen. Desuden hjælper det at gurgle dagligt med lunkent te (z. B. salvie eller kamille) at fremme nedbrydning af inflammation. For svære smerter og høj feber, kan lægen ordinere medicin til lokalbedøvelse og antipyretiske lægemidler. Mens sygdommen med herpangina altid bør være opmærksomme på bevarelse og sengeleje. Desuden bidrager særlige hygiejniske foranstaltninger betyder, at du ikke inficere via kontakt-infektion. sygdommen kan være Forhindrer blot ved at undgå direkte fysisk kontakt med smittede personer.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

57 − 48 =