scharlaken

is roodvonk bij baby's en kinderen zijn niet ongewoon. Het is typisch een kinderziekte die wordt veroorzaakt door bacteriën. Lees hier hoe groot de daaruit voortvloeiende symptomen van roodvonk, hoe te behandelen scharlaken, en wat u zelf kunt doen om uw kind te helpen.

scharlaken herkennen

Roodvonk is een bacteriële infectie die het vaakst voorkomt bij kinderen 4-12 jaar. Omdat baby's hebben vaak via de moedermelk en de moeder antistoffen daarin met betrekking tot bescherming van het immuunsysteem, roodvonk komt zelden voor hen. Volledig worden uitgesloten, maar is het niet. Volgens het Robert Koch-Instituut (RKI) het contract van de ziekte elk jaar 1 tot 1,5 miljoen mensen van roodvonk. Meestal gebeurt dit in het koude seizoen, tussen oktober en maart. Gedurende deze periode het immuunsysteem is bijzonder kwetsbaar voor virussen en bacteriën als gevolg van de heersende kou.

Oorzaken van scharlaken


Roodvonk wordt veroorzaakt door streptococcus. Deze bolvormige bacteriën die assembleren tot lange ketens en penetreren de slijmvliezen. Maar niet alle problemen streptokokken scharlaken uit, maar slechts een specifieke groep, namelijk de enige soort streptokok A. Deze vorm toxines genoemd giftige stoffen die de typische roodvonk symptomen kunnen veroorzaken.

Transmissie routes van scharlaken

Vanwege het hoge risico van infectie roodvonk komt vooral voor bij gemeenschappelijke voorzieningen, zoals crèches of scholen op. De periode tussen de besmetting en uitbraak van de ziekte, bekend als de incubatietijd van roodvonk is 2-4 dagen. Dit betekent dat de zieke is besmettelijk voor anderen, zelfs voor de eigenlijke begin van de ziekte. Scarlet kan in principe op twee manieren worden doorgegeven:

 • Droplet-infectie: Streptokokken van het type A kan worden overgedragen door druppeltjes infectie. Door niezen, hoesten of reactie bacteriën bevattende druppels in de lucht die dringen door de luchtwegen in het menselijk lichaam en kan in de slijmvliezen komen te zitten.
 • smear: Aangezien Streptococci type A uit het lichaam kunnen overleven, ze kunnen ook via een smerende infectie overgedragen. Er wordt onderscheid gemaakt op dit punt in principe de primaire uit de secundaire smering infectie. In een primaire infectie uitstrijk wordt de transmissie van de bacterie door contact met besmette mensen of dieren uitgevoerd. In een secundaire infectie smering streptokokken zijn echter overgebracht door contact met besmette voorwerpen. Dit kunnen bijvoorbeeld keyboards, speelgoed en deurknoppen.

Symptomen van roodvonk

De giftige stoffen die in de streptokokken leiden tot de klassieke symptomen van roodvonk. De meest voorkomende symptomen zijn:

 • hoge koorts
 • De meeste ernstige keelpijn en moeite met slikken
 • Donkerrood keel
 • Alleen witachtig bezette, later framboos rode tong ( "aardbeien tong")
 • Rood, kleinfleckiger, iets verhoogd uitslag
 • Opvallend bleekheid rond de mond

Geschiedenis van Scarlet

Roodvonk begint met een zere keel, moeilijk slikken en snel stijgende koorts. Sommige kinderen overgeven. De keel is helder rood, soms geel-witte vlekken op de amandelen. De lymfeklieren in de nek zijn opgezwollen. De tong aanvankelijk witachtig bezet en neemt vervolgens een framboos gekleurde roodheid. Twee tot drie dagen na de eerste symptomen een uitslag met kleine, dicht op elkaar staan, iets verhoogd roodheid, die doet denken aan fluwelen vormen. Geleidelijk de uitslag verspreidt over het lichaam. Omdat de wangen zijn erg rood, het gebied rond de mond ziet er opvallend bleek. Binnen enkele dagen, de uitslag verdwijnt. Eén tot drie weken later, de huid schillen, vooral op de handpalmen en voetzolen. Dit kan zelfs duren tot acht weken. Maar wees niet irritant: de uitslag in roodvonk soms zwak is of niet optreedt, ook al is je kind ziek is. Voor een kind dat niet of niet lang genoeg wordt behandeld met antibiotica, kan twee tot drie weken ernstige ziekten van het hart, de nieren of gewrichten optreden na roodvonk. Opmerking: Zelfs niet-zieke mensen, de bacteriën die roodvonk veroorzaken, door te geven aan anderen.

Scarlet: Toen de dokter?

Als er een vermoeden van roodvonk bij een kind je, moet u vanwege het risico van besmetting onmiddellijk een arts bellen. Op zoek naar zijn praktijk met kind je alleen als je de arts expliciet vraagt ​​over de telefoon te doen.

Wilt u weten of uw kind echt scharlaken, dat meestal in eerste instantie ingedeeld bij een snelle test voor de detectie van Streptococcus het type A. Aangezien andere virussen en dezelfde symptomen kunnen veroorzaken, de uiterlijke tekenen bij de diagnose van roodvonk alleen zijn niet voldoende. de snelle test negatief is, een bacteriële cultuur wordt meestal aangemaakt. Hiervoor maakt de arts een uitstrijkje van de amandelen, het kweken van de bacteriën op de amandelen en identificeert dit vervolgens microscopisch.

de dokter de diagnose echt roodvonk bij een kind je, zal hij hem voorschrijven een antibioticum, meestal penicilline. Zowel experts van het Robert Koch-Institut (RKI) en de Duitse Society for Pediatric Infectious Diseases (DGPI) adviseren over het algemeen om snel te behandelen scharlaken met antibiotica. Op deze manier, mogelijke complicaties, secundaire ziekten en besmettingsrisico's worden beperkt. Want terwijl het risico op infectie na behandeling met antibiotica is slechts op 48 uur, zijn kinderen van wie de roodvonk niet behandeld met antibiotica, tot drie weken besmettelijk. Maar vergeet niet dat alleen maar omdat uw kind wordt behandeld met antibiotica en het is niet meer besmettelijk na 48 uur, dit betekent geenszins dat het al van zijn ziekte is hersteld.

Wat kunt u zelf doen in roodvonk

Wanneer uw kind roodvonk, kunt u helpen de volgende tips om de symptomen op een zachte manier te verlichten:

 • Bedrust: Uw kind heeft roodvonk, het behoort tot bed. Het moet zorgen voor fysiek voor zichzelf en niet uitput, zodat het de ziekte kan auszukurieren. Slaap is van fundamenteel belang voor het herstelproces. De regel is: hoe meer slaap, hoe sterker het immuunsysteem. Stress en gebrek aan slaap, echter geen belemmering voor slechts een snel herstel. weigert uw kind omdat het niet kan slapen of wil, dan verdriet althans dat zijn dagelijkse schema is zo kalm en ontspannen mogelijk te maken.
 • Drink veel vocht: Omdat hoge koorts is een veel voorkomend symptoom van roodvonk, moet uw kind zoveel mogelijk te drinken. De vloeistof verlies, dat wordt veroorzaakt door de koorts, moet worden gecompenseerd door het drinken van voldoende. Dit is vooral bij baby's en kinderen is cruciaal omdat hun vochtbalans is niet zo stabiel als die van volwassenen. Behalve dat bevochtigd de gedroogde slijm en "gespoeld" pathogenen. In het algemeen zijn water, thee, ongezoete sappen of kippensoep voor kinderen zijn bijzonder nuttig in roodvonk.
 • vochtigheid: Roodvonk komt vooral tijdens het koude seizoen. Slecht geventileerde of oververhitte kamers kan er een probleem is snel. Lage luchtvochtigheid zorgt ervoor dat de slijmvliezen snel uitdrogen. Dus ziekteverwekkers hebben de beste omstandigheden voor het menselijk lichaam binnendringen en zich er te vestigen op de slijmvliezen. Waar kun je tegengaan door u, bijvoorbeeld settest luchtbevochtiger of een natte handdoek te leggen op de warme kachel.

remedie huis voor keelpijn in roodvonk

Nekpijn is een veel voorkomend symptoom van roodvonk. Als de keel werd rood, slikken is pijnlijk. Daarom leren hier met wat huismiddeltjes u actie tegen ontstekingen in de keel kan nemen.

 • gorgelen: kan vrij een effectieve oplossing voor home keelpijn te gorgelen. Het desinfecteert de keel door het oplossen van pathogenen en ausschwemmt waaronder de keel slijm. Ontsteking van het slijmvlies en de geassocieerde pijn wordt verlicht dat. Zodat uw kind kan gorgelen, het vereist een zoutoplossing. Deze kant, hetzij voor aankoop bij de apotheek of vervaardiging zelf. Voor dit, je gewoon op te lossen een halve theelepel zout in een kopje warm water. Uw kind moet een eerste stap te nemen een slokje van deze oplossing in de mond, buigt zijn hoofd achterover en gorgelen voor een tijdje voor hem. Dan moet het weer uit te spugen de oplossing. De applicatie kan veilig drie keer per dag worden herhaald.
 • Neck wrap: Een halskraag van Quark heeft een ontsmettende en koelend effect en kan uw kind met een zere keel te geven snel te verhelpen. Streken daarvoor eerst één centimeter dikke laag van wrongel naar het midden van een gaasverband. Zoek de lege pagina's van verbandgaas erover en zet de gaasverband nek van uw kind. Het beste is om fixierst de wikkeling vervolgens met een handdoek of een sjaal. Laat nu wierpen hem 's nachts.
 • Chicken Soup: Een kippensoep kan zeer effectief voor keelpijn zijn. Door zijn gezonde bestanddelen zoals zink of ijzer, fungeert als een ontsmettingsmiddel en anti-inflammatoire op de keel. Afgezien van dat, het houdt uw kind warm, zijn de slijmvliezen vochtig en kan ook dienen nog steeds zo vochtinname om te compenseren voor verlies van vocht, die wordt veroorzaakt door de roodvonk. Vind hier een recept voor kippensoep en leren hoe ze stap voor stap kunt bereiden.

Home remedies voor koorts in scarlet

Roodvonk kan gepaard gaan met hoge koorts. Koorts is een natuurlijke reactie van het lichaam tegen pathogenen. Door een verhoogde temperatuur lichaam afweercellen geactiveerd en doden pathogenen. Het is echter belangrijk om de koorts te verminderen. Door geschikte huismiddeltjes kunt u de behandeling van de koorts van uw kind.

 • Wadenwickel: Een oud huis remedie voor koorts Wadenwickel. Hier worden natte en koele handdoeken geplaatst rond het onderbeen van uw kind. Ze zijn gunstig voor koorts, vooral omdat ze zorgen voor een verfrissende en verkoelende werking. De warmte van het lichaam dat wordt veroorzaakt door koorts succes verkregen door Wade wikkelen. Zo zijn onder andere koude kompressen op de zogenaamde warmtedissiperende huismiddeltjes. Meer info hier vermeld op de toepassing van een kalf wrap.
 • Vinegar Socks: Azijn sokken, ook wel bekend als azijn slippers zijn eigenlijk gewoon een variant van Wade roll. Ze hebben een koelend effect en warmteafvoer koorts. Voordat de daadwerkelijke toepassing van azijn sokken moet je lay-out op een pad om de matras basis te beschermen. dan mengen van een liter water vijf lepels azijn. Potions een paar katoenen sokken van je kind is om het uit te wringen en trek hem over je kind. Dan borstel je langs elkaar, droog paar sokken over. De applicatie is nu tot de binnenste sok, zodat de werkelijke azijn sokken droog.

Het voorkomen van scharlaken

Roodvonk wordt veroorzaakt door streptococcus van het type A. Er zijn veel sub-groepen van dit type, uw kind kan ook heel vaak dan een keer ziek met roodvonk. Een specifiek vaccin tegen roodvonk bestaat niet. Echter, een gezonde levensstijl en een paar regels van de hygiëne druppel of uitstrijkje infectie met type streptokok A. voorkomen Meer informatie over dit weten in ons artikel "Hygiene Uw kind beschermt tegen infectie".

meer informatie

meer informatie

Wij danken de auteur Dr. med. Ursula Keicher en de JV uitgever van die informatie. Als u meer wilt weten over de jeugd van ziekten en hun behandeling, zet ze gewoon in "aanvankelijke problemen - Quick erkennen - in het bijzonder de behandeling van" te lezen.

»Meer informatie over 'kinderziektes'


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 33 = 42